1- حفظ همزمان این دو ویژگی خاص
2- راههای پیشگیری جدا سازی این دو عامل
عملیات تولید
در صورت عدم وجود هموژنایزرها، چرخه تولید لبنیات به شکل مدرن نمی تواند ادامه پیدا کند. در این شرایط محصول نیز به خط تولید مواد غذایی راه پیدا نکرده و در نتیجه ماشین آلات بسته بندی و یا دستگاه بسته بندی مربوطه نیز نمی تواند به کار گرفته شود.
عملیات هموژنیزاسیون باعث می شود تا فاز سبک و سنگین مواد غذایی یکنواخت شود و درعملیات تولید و بسته بندی به کیفیت یکسانی انجام شود. چنانچه این عملیات انجام نشود و یا به درستی انجام نشود باعث دوفاز شدن محصول و از بین رفتن کیفیت محصول در بسته بندی نهایی می شود.
بطور مثال در بسته بندی های مایعاتی مانند شیر و لبنیات، در صورت هموژن نشدن یک لایه از فاز سبک مثل چربی یا خامه در شیر در بالای ظرف یا بطری آن ایجاد میشود و فاز سبک آن نیز بی رنگ تر خواهد شد. این نوع محصولات را نباید تا زمانی که غلظت و سایر عوامل کیفی آن کاملا کنترل شود بسته بندی و وارد بازار مصرف کننده کرد.
با کاهش وزن چربی های لبنی موجود حین عبور از هموژنایزر به دلیل وزن بسیار اندک در سطح این دستگاه و قسمت های بالایی باقی می مانند. جداسازی در محصولات دیگری از قبیل انواع برنج، آجیل، غلات و دانه سویا در RNGS نیز انجام گرفته و سپس این مواد با طعم دهنده های دیگر فرموله و یکدست می شوند. فیبر نیز در انواع روغن ها نیز به دلیل وزن کم در لایه های بالایی می مانند و ته نشین نمی شوند در واقع فاز سبک محصول به حساب می آید.
در این شرایط برای همسان سازی و یکنواختی محصول و سایر املاح و به خصوص فیبرهای موجود در سویا در شیر استحصال شده از آن ، عملیات هموژنیزاسیون در محصول انجام می شود بدون اینکه کوچکترین تغییری در کیفیت محصول ایجاد شود . این خاصیت مانع تجمع پروتئین پس از گرما دیدن شده و به ماندگاری نوشیدنی های RNGS نیز کمک می کند.
در جریان از بین رفتن فیبرهای گیاهی و یا فیبرهای موجود در میوه های مختلف که در اثر فشار وارده انجام می گیرد هر قدر میزان فشار بیشتر باشد طبیعتا هزینه مصرف انرژی و سایر هزینه های جانبی از قبیل هزینه تجهیزات بسته بندی و دستگاه بسته بندی نیز بالا می رود.
در کنار این هزینه ها البته باید هزینه های عملیاتی از قبیل هزینه دستمزد، استهلاک انواع ماشین آلات بسته بندی و یا دستگاه صنایع غذایی از قبیل دستگاه پرکن را نیز افزود. یک هموژنایزر یا دستگاه همگن ساز می تواند با فشار مناسب تنظیم شده این جداسازی و یکدست سازی محصول نهایی را به بهترین نحوی انجام دهد.
نسل جدید ماشین آلات صنایع غذایی به ویژه ماشین آلات خط تولید مانند هموژنایزر به گونه ای طراحی شده اند که بتواند در بالابردن کیفیت و کاهش هزینه های تولید موثر باشد. شرکت تتراپک نیز با طراحی ماشین هموژنایرز نسل جدید خود تلاش دارد تا این قبیل هزینه ها را کاهش دهد و در گزارشی که در بخش اخبار صنایع غذایی به آن پرداخته است اینگونه توضیح می دهد: هزینه های غیر ضروری در صورت فشار بیش از حد معمول ضمن عدم دستیابی به نتیجه مناسب و نواقصی که در کار انواع دستگاه صنایع غذایی به عنوان مثال دستگاه پرکن پیشرفته به وجود می آید در نهایت به کیفیت محصول هم آسیب می رساند.
رنگ سفید یا نارنجی
آیا به یک لیوان شیر نگاه کرده اید؟ در صورتی که دارای چربی و خامه باشد رنگ آن متمایل به زرد بوده ولی شیر بدون چربی رنگی متمایل به آبی دارد. همگن سازی می تواند در افزایش غلظت رنگ شیر نیز موثر باشد. شیر مرغوب هندی ها رنگ سفیدی دارد.
رنگ نوشیدنی های لبنی می تواند به خاطر عملکرد هموژنایزر دستخوش تغییر شود. همگن سازی همچنین رنگدانه گوجه فرنگی یا لیکوپن و بتاکاروتن یا رنگ نارنجی و قرمز هویج را نیز آزاد می کند. کیفیت و طعم بیشتر مواد در هموژنایزر بیشتر از طریق همگن سازی در نوشیدنی آزاد شده و ضریب هضم کنندگی شیر را بالا می برد.
این عمل همچنین ارزش تغذیه ای این محصول را نیز افزایش می دهد. به این ترتیب محصول نهایی در خط تولید مواد غذایی قرار می گیرد. فراموش نکنید که در دمای پایین طعم طبیعی این نوشیدنی بیشتر از زمانی است که گرما ببیند احساس می شود. دستگاه های هموژنایزر پیشرفته از فشار پایین برای دستیابی به کیفیت مطلوب محصولات و نوشیدنی های مختلف بهره می گیرند.